Få möbler ger samma känsla av tidlös elegans som en välskött skinnsoffa med viss, naturlig, patina. Det är helt enkelt fråga om en möbel som man kan ha riktigt länge om man tar hand om den på ett bra sätt och tänker på några saker innan man gör sitt köp. En äldre skinnsoffa kan ha ett högt andrahandsvärde och man ser dem ofta i butiksfönster på fina gatan och i reklamfilmer. I den här texten ska vi titta på hur man kan resonera innan man investerar i en skinnsoffa till hemmet och hur man sedan sköter om sin nya möbel.

Vilken typ av skinnsoffa funkar för dig?

skinnsoffor bör inte slängas. Det finns en stor efterfrågan på nötta skinnsoffor med karaktär och det är dessutom en produkt som vi gärna får använda länge, för miljöns skull. Det går åt en hel del resurser vid tillverkningen av en gedigen skinnsoffa. Att en soffa i skinn ofta slits på ett vackert sätt betyder inte att man kan utsätta den för vad som helst. Vita skinnsoffor kan se förföriska ut i inredningsmagasinen. I praktiken funkar de nästan bara i hem utan husdjur och barn. En skinnsoffa med ett utpräglat modernt utseende riskerar att kännas daterad relativt snabbt. Välj gärna en mer neutral modell om du gillar att följa inredningstrender men inte vill byta ut din soffa för att modet svänger.

En skinnsoffa åldras vackert

Naturligt skinn får med åren små skiftningar i nyansen i takt med att det slits och vårdas. Man brukar säga att färgdjupet blir större och kuddarna kan dessutom forma sig lite så att de blir skönare att sitta eller ligga på. Sprickor och andra skador kan möjligen bidra till en slags bedagad charm men då funkar i möbeln inte lika bra längre i ett modernt vardagsrum. Små skönhetsfel som sprickor kan förebyggas genom att man smörjer in soffan med vårdande produkter. Ett annat tips, om man vill ha en soffa att åldras med, är att man väljer en modell som gör sig extra bra med just brister och patina. Chesterfield-soffan är ett exempel.