Konsten att skapa fotbeklädnader, skor och stövlar, kallas skomakeri. Den som har

rätt utbildning, kunskap och praktisk erfarenhet från att göra skor och andra fotbeklädnader är skomakare till yrket. De flesta ser nog en skomakare som den som lagar och fixar till trasiga skor. Även i våra dagar finns det skomakare som tillverkar skor på ett hantverksmässigt sätt.

 

I äldre tider
För att skomakarna skulle kunna klara sin försörjning var det vanligt förr att de gick runt till gårdarna i trakten och tog upp beställningar på skor och också arbete med att laga skor. Det var vanligt i Sverige fram till 1800-talets mitt.

 

Industriell tillverkning
Mitt under den industriella revolutionen startade skomakaren Anders Andersson en industrialiserad skotillverkning. Han började med en mindre investering, genom att han tillverkade flera par skor i olika storlekar, utan någon motsvarande beställning. Dessa skor, som i en egentlig mening inte hade en personlig beställare annan än Anders Andersson själv, var avsedda att säljas till presumtiva skoköpande kunder. Andersson sålde dessa skor på marknaden i Kumla, Örebro. Det var födelsen av det som kom att för många årtionden vara centrum för skotillverkningen i Sverige.Skomakeri 1

 

En läst
Vid tillverkning av skor används en form som kallas läst. Vid traditionell och hantverksmässig tillverkning av skor är lästerna fortfarande tillverkade av trä. Vid industriell tillverkning är de i regel gjorda i plast eller metall. Det säger sig självt att läster är gjorda för olika storlekar och för vänster- respektive högerskor. Likaså är de gjorda i olika utföranden för dam- och herrskor. Det finns läster för olika typer av skor som högklackade skor för damerna eller golfskor och andra sorters skor. Dessutom finns det läster som passar individer som har breda eller smala fötter eller höga fotvalv eller andra former som det behöver finnas läster till. Det finns läster som har speciella karakteristika. De kan ha en läst som är italiensk, engelsk, österrikisk eller från Budapest. Kanske något som är särskilt kännetecknande för mäns skor. En skokännare känner igen dessa olika läster och kan säga om en sko de ser vilken typ av läst som den är gjord av.

 

Egna läster
För personer som är ekonomiskt oberoende eller har det väldigt bra ställt ekonomiskt sett är det vanligt att de har läster gjorda som motsvarar deras egna fötter. Lästerna förvaras hos deras skomakare. Det innebär att de kan ringa och beställa ett nytt par skor och skomakaren kan tillverka dem utan att kunden behöver komma för att prova dem annat än inför själva leveransen av desamma, om än det.

De vanligaste i våra dagar är att skorna är automatiskt fabrikstillverkade per maskin. Dock förekommer det fortfarande viss skotillverkning av hantverkare.