Det är inte helt lätt att veta hur man ska välja läder. Med äkta läder vet man att djur fått sätta livet till och vid konstläder är det istället miljön som får lida. Läder används inte bara till kläder och väskor utan även till inredning och fordon så det är en stor industri det handlar om. Nu kommer dock en revolutionerande nyhet inom fuskläder där varken miljö eller djur behöver lida. Det går att göra läderliknande material av bladen från en frukt! Läs mer om processen bakom och få reda på när de första skorna i det nya materialet förväntas nå konsumenter.

Frukt eller läder?

Både miljöivrare och djurvänner kommer snart kunna köpa läderprodukter med gott samvete tack vare den spanska uppfinningen Piñatex. Det är designern Carmen Hijosa som upptäckte att bladen från ananas kan bli läder. 40 000 ton ananasavfall bränns idag upp eller ruttnar bort men det ska det nu alltså bli slut på. Tyget Piñatex kommer att bli till väskor, skor och accessoarer och lanseras troligtvis under nästa vår. Redan nu har märken som Puma och Camper hjälpt till att ta fram prototyper. Eftersom materialet är helt nytt är Piñatex bara något billigare än äkta läder men kostnaden kan komma att sjunka över tid, allteftersom tillverkningsprocessen slipas.

Skapa och sälj dina egna läderkreationer

Är du pysslig och gillar att skapa? Testa då att bemästra läder som material. Du behöver en rejäl sax, tapetserinålar, läderlim och håltång. Sedan kan du låta fantasin flöda fritt och prova att göra alltifrån armband till väskor och fodral. Om du börjar med att använda dina produkter själv kommer du snabbt märka att människor omkring dig blir intresserade och vill ha liknande varor. Du behöver inte starta ett eget bolag för att kunna sälja till dem utan du kan enkelt fakturera utan företag via plattformar som Frilans Finans och Cool company. På det sättet kan du testa på din företagsidé innan du startar företaget på riktigt.