Undrar du om hur du på bästa sätt tar hand om ditt läder? Läder är ingenting för den som inte orkar eller vill ta sig tid att spendera lite omvårdnad på sina saker – har man inte den möjligheten så är det bättre att använda sig av material som inte kräver mycket vård, t.ex. olika typer av bomull eller blandfibrer. Fakeläder är också poppis bland dem som vill ha looken av läder men ändå inte vill lägga ner all omvårdnad (och pris) som krävs för att underhålla äkta läder. Läder är ett naturmaterial, närmare bestämt skinn, oftast från nötkreatur, men ibland även från svin.
Vården gör lädret
Oavsett om det gäller utemöbler, kläder, skor eller en handväska så är det viktigt att veta hur man på bästa sätt tar hand om materialet. Läder är hud som behandlats mot förruttnelse genom s.k. garvning. Garvning gör lädret färdigt för bruk, och beroende på process blir det också väldigt hållbart. Garvning kan göras med olika metoder, som alla ger olika slutresultat. Det vackraste skinnet behandlas till anilin, som är den högsta standarden. Sådant skinn har inga fläckar eller sprickor, och behöver därför inte pigmenteras eller täckas över av en konstgjord färg, och detta bidrar till att slutprodukten blir väldigt naturlig och bibehåller god andningsförmåga. Nackdelen med att inte pigmentera skinnet är att det mycket lättare blir känsligt för fläckar, och därför behöver man rengöra produkten åtminstone tre, fyra gånger om året. Att rengöra läder kan vara lite trixigt, men med rätt produkter brukar det gå rätt enkelt. Det första som du behöver göra är att inskaffa en bra, fet kräm avsedd för läderprodukter, ofta kallat ””läderbalsam””.
Ett brett användningsområde
Med hjälp av ett bra läderbalsam kan ditt läder hålla under många år. Balsamet går ner i skinnet som ett skyddande lager från smuts och slitage. En väska behöver kanske inte rengöras så ofta, men en lädersoffa eller ett par skor som används varje dag behöver noggrann vård för att inte förfalla. Sköter man inte om sitt läder ordentligt så förkortas livslängden markant och man får ofta dras med fula sprickor som inte går att laga. För enkel rengöring går det bra att torka med en lätt fuktad trasa och lite vanlig grönsåpa, balsamet är bara avsett för att användas sporadiskt då det behövs någon gång i kvartalet. Billigare typer av läder är oftast pigmenterade och förbehandlade och behöver därför inte lika mycket underhåll som anilinläder, men livslängden på pigmenterat läder är på det stora hela oftast mycket kortare än för anilinläder. Du kanske inte har tänkt på det, men läder används i mycket mer än bara väskor, skor och soffor. I nästan alla bilar av dyrare prisklass så ingår det ofta förstklassigt läder i panelen och bilklädseln, och i flygplansstolarna ombord första klass är sätena oftast också läderbeklädda. I år upptäckte några arkeologer i Österrike ett fynd från 500-talet där en man burit vad som måste vara en av de tidigaste proteserna i mänsklighetens historia. Kan du gissa vad den var gjord av?