Många skulle kanske säga att väskmakaryrket är utdött, då de flesta väskor idag massproduceras på ett sådant sätt att det mycket sällan är en enda person som har hand om hela skapelseprocessen, från design till att sy in dragkedjan i väskan. Det finns dock vissa unika undantag, och Ann-Louise Landelius är ett av dem.

Landelius utbildade sig vid en designskola i London, Central Saint Martins. Historien om hennes väg mot att bli en modern väskmakare började två veckor innan hon skulle presentera sin examenskollektion vid skolan. Landelius hade nämligen missuppfattat deadlinen, och trodde att hon skulle vara färdig den dagen. Hon fann sig därför med två veckor av ledig tid, som hon kunde utnyttja som hon ville. Efter att ha hittat överblivet läder och ett antal hårdvaror i mässing i sitt hem bestämde hon sig för att skapa en väska. Designen blev den som idag är Landelius mest ikoniska, nämligen en cirkel som kan vikas på mitten så att den bildar en halvcirkel eller en halvmåne där den hänger över axeln. Dragkedjan går längs cirkelns kant. När de två veckorna var slut hade Landelius skapat fem likadana väskor, som inom kort såldes till vänner och bekanta. På det sättet började ryktet om hennes väskor att spridas, och hon fick snart fler beställningar från andra som sett hennes vänner bära väskorna. Sedan november 2009 fokuserar Landelius helt på sin väskkollektion, och hon har en studio på Sveagatan i Göteborg där hon driver sitt företag A.L.L.purse-407176_960_720

Landelius skapar väskor i italienskt koläder, och hon letar efter läder med en ”vaxig” yta, eftersom hon anser att de åldras bättre – så bra att de till och med blir snyggare med åren, menar hon. Även mässing använder hon för att hon tycker om hur det åldras, då det guldiga utseendet mattas av efterhand.

En produkt som inte är lika glamorös att designa som väskor, men som ändå har lika mycket tanke och formgivning bakom sig, är toalettstolar. Även toalettstolen måste ju uppfylla både en funktion (att vara bekväm) och vara estetiskt tilltalande, för att passa stilen i varje persons badrum. Om du vill se exempel på olika toalettstolars design kan du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av toalettstolar.