Skinnjackan är ett klassiskt plagg som genom historien har förekommit i många olika stilar och modeller, och förknippats med olika grupper. Skinnjackan är typiskt gjord av läder, det vill säga djurhud som har behandlats för att vara beständigt mot förruttnelse, men ändå bevarat sin spänst och styrka. Skinnet som man gör skinnjackor av kommer vanligtvis från kor, får, lamm, getter och antiloper. Huden avlägsnas från djuret vid slakten, och direkt efteråt bevarar man det på något sätt, till exempel genom att kyla ner det, salta det eller packa det i tunnor med saltlake. Från slakhuset skickas sedan hudarna till ett garveri, som utför de behandlingar av hudarna som behövs för att de ska kunna användas för att sy en skinnjacka. Numera är det även vanligt med skinnjackor av polyuretan, PVC eller andra syntetiska material. Efterfrågan på skinnjackor av dessa material finns dels för att priset för jackor av fuskläder är betydligt lägre än det för jackor av äkta läder, och dels för att allt fler väljer att inte köpa produkter tillverkade av päls eller läder, till exempel för att de är veganer.A-2_Jacket

Läderjackor började användas av piloter och militärer i början av 1900-talet, och under lång tid förknippades plagget med just dessa grupper. Under andra världskriget tillverkades läderjackor som var tjockt fodrade åt piloterna, för att de skulle klara kylan när de flög högt upp. Denna modell började kallas för bomberjacka, och blev mycket populär även utanför det militära eftersom den var varm och skön. Skinnjackan fick genomslag i populärkulturen under 1940- och 1950-talen, då en rad Hollywoodstjärnor sågs i plagget, till exempel Jimmy Stewart, Gary Cooper och senare Harrison Ford (i sin numera ikoniska roll som Indiana Jones). Sedan dess har skinnjackan adopterats av många olika subkulturer i samhället och fått olika stilar beroende på hur dessa grupper förändrade den, till exempel punkare, gothare, hårdrockare och motorcykelgäng.

Även om läder är ett fashionabelt och praktiskt material att tillverka jackor av, är det inte lika praktiskt eller bekvämt i andra sammanhang, till exempel i sängen. Om man har en mjuk och bekväm kontinentalsäng bäddar man den sannolikt hellre med egyptisk bomull, lin eller något annat mjukt material som andas.