Mocka är en variation av läder, där köttsidan av skinnet är den som är tänkt att visas utåt. Därför har man behandlat köttsidan genom att slipa den, för att den ska få en yta som till utseendet och texturen liknar sammet. Allt som kan tillverkas med läder kan också tillverkas med mocka, och det är populärt till ytterkläder, skor, och accessoarer som handskar. Mocka är dock inte lika praktiskt som läder, då det är mer känsligt för fukt och smuts (vilket beror på ytans struktur och att hudens porer är öppna, något som leder till att mocka absorberar vätskor). Detta gör att mockan kräver mer omvårdnad än vad många läderprodukter gör, och det betyder att mockans praktiska tillämpningsområden begränsas. Ofta krävs kemtvätt eller rengöring med rågummi (genom att till exempel borsta produkten). Däremot kan man tvätta skor gjorda av mocka under rinnande vatten. Mockaskor är på det sättet mer lämpade för svenskt vinterväder än skinnskor, eftersom det kan vara mycket svårt och tidskrävande att putsa upp en sko av läder som fått fläckar av salt, medan det är betydligt enklare att göra rent en sko av mocka.
En intressant detalj när det gäller ursprunget bakom ordet ”mocka” är att det kommer från staden Mocka i Jemen. I många andra språk, inklusive engelska, använder man dock ordet ”suede” för mocka, vilket kommer från franskans uttryck ”gants de Suède”, alltså ”svenska handskar”. Här får man också en ledtråd till mockans ursprung; till en början användes materialet bara till att göra handskar för kvinnor.
Om du är vegan eller av andra anledningar inte vill använda mocka, finns det många alternativ i form av textilier som imiterar mockans utseende och känsla. Det kan man till exempel åstadkomma genom att borsta tyget. Dessa imitationer kan ha många fördelar jämfört med mocka, till exempel att de är tåligare mot väta och smuts. Ytterligare ett alternativ kan vara att helt välja bort material som liknar mocka eller skinn, och välja naturmaterial som canvas istället. Canvas har många användningsområden förutom kläder och accessoarer. Det används till exempel av konstnärer som målarduk. Om du vill skapa din egen konst på canvas, med dina egna foton, kan du enkelt skapa en canvastavla på Photowall.se.