Många förknippar sämskskinn med trasor som man rengör bilar med. Det stämmer att de används för det ändamålet eftersom de suger upp vätskor väldigt bra. Fast användningsområdena är många.

 

Sämskskinn = mjukbehandlat skinn
Sämskskinn är ett skinn som mjukbehandlats på ett speciellt sätt. Som tidigare nämnts så har sämskskinn en väldigt god uppsugningsförmåga.

 

Användningsområden
De flesta känner till att sämskskinnstrasor används vid bilrengöring fast också vid fönsterputs efter som det absorberar vätska så pass bra. Av sämskskinn tillverkas handskar samt folkdräkts- och cykelbyxor.Sämskskinn 22

 

Klädesmaterial förr i tiden
Den karolinska armén bar kläder gjorda i sämskskinn ofta gjort av älghud. Man sydde bland annat byxor, västar, handskar och karbinremmar till den karolinska armén. Ett älgskinn som sämskat kan vara så tjockt som 1 cm. Då det var i tjockleken 5 mm kom det att bli ett populärt skyddsmaterial i 1600-talets uniformer. Det var så pass starkt att det kunde klara splitter och värjhugg.

 

Sämskskinn i konstens tjänst
Konstnärer kan använda sig av sämskskinn för att sudda ut ritkol och mjuka pasteller från ett papper. Fotografer som framkallar bilder från fotonegativ kan torka dessa efter framkallning och sköljning.

 

Handdukar av sämskskinn
Hur annorlunda det än kan te sig, så används sämskskinn som handduk av simhoppare.

 

Naturligt sämskskinn gör av djurhudar
Sämskskinn framställs ifrån djurhudar. Vanligen använder man sig av gethudar i Europa särskilt från gemsen. En del hävdar att den bästa kvaliteten på sämskskinn kommer från Nya Zeeland i våra dagar. Sämskskinn kan göras oxe då vanligtvis buffelhud, hjorthud från bocken, eller från älghudar.

Man garvar skinnet genom det som kallas fettgarvning

 

Garvning
För att framställa sämskskinn bereds huden genom att den skrapas ren ifrån hinnor på köttsidan och hår på det som kallas narvsidan. Utsidan på huden enkelt uttryckt. Därefter smörjs hudens köttsida in i fett. Därefter får huden vila en dag. Nästa dag skrapas narvsidan, varefter båda sidorna smörjs in med fett. Huden får sen vila minst ett dygn. Denna vila följs av skinnet sedan tvättas i såpavatten. Om garvningen är tillräcklig släpper skinnet igenom luft under ett test i vattenbad. Innan användning första gången bör man rengöra det nya sämskskinnet. Sämskskinn tillverkas även i syntetmaterial idag, fastän känslan och resultatet är långt ifrån detsamma.